Subota , 6 lipnja 2020
Home / Novosti / Sabor hrvatskog sporta 26. svibnja 2015

Sabor hrvatskog sporta 26. svibnja 2015

Na Saboru održanom u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) i Kineziološkog fakulteta Sveučilištau Zagrebu (KIF) sudjelovalo je više od 200 članova iz redova nacionalnih sportskih saveza, županijskih sportskih zajednica, olimpijaca i vrhunskih hrvatskih sportaša, sportskih institucija, ustanova i hrvatske akademske zajednice.

 

Nacrt prijedloga Zakona o sportu koji je u završnoj fazi javnog savjetovanja, neprihvatljiv je i loš za hrvatski sport, jedan je od zaključaka kojeg su jednoglasno usvojili sudionici Sabora hrvatskog sporta održanog danas na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Nakon višesatne rasprave zaključeno je da, prije izrade Zakona o sportu, Republika Hrvatska mora donijeti Nacionalni program sporta kao temeljni strateški dokument. Sam Zakon trebao biti garancija autonomije sporta, sportskih organizacija, sportaša i sportskih djelatnika kao nužnom pretpostavkom svakog daljnjeg djelovanja u području sporta što mu ovaj prijedlog ne daje. Sudionici Sabora, redom sportski radnici s terena, smatraju da je potrebna depolitizacija sporta, a sve pokušaje ostvarivanja političkih interesa i prikupljanja političkih poena preko sporta, naglašavaju u zaključcima, osuđuju i smatraju neprimjerenima.

Skup je otvorio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, koji se složio s ovakvim ocjenama nacrta. Na Saboru u raspravi su sudjelovali brojni sudionici iz svih sportova, a stavove rukometa iznio je podpredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza gospodin Zoran Gobac.

Organizatori su pozvali sve sudionike hrvatskog sporta da iskoriste pravo na raspravu u internetskom sustavu e-savjetovanja Vlade RH na adresi https://savjetovanja.gov.hr.

Zaključci koje je Sabor jednoglasno usvojio su slijedeći:

ZAKLJUČCI

  1. PREDLOŽENI NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O SPORTU SMATRAMO NEPRIHVATLJIVIM I LOŠIM ZA HRVATSKI SPORT.
  2. PRIJE IZRADE NOVOGA NACRTA PRIJEDLOGA ZAKONA O SPORTU SMATRAMO NUŽNIM DONIJETI NACIONALNI PROGRAM SPORTA KAO TEMELJNI STRATEŠKI DOKUMENT HRVATSKOGA SPORTA.
  3. POŠTIVANJE AUTONOMIJE SPORTA, SPORTSKIH ORGANIZACIJA, SPORTAŠA I SPORTSKIH DJELATNIKA SMATRAMO NUŽNOM PRETPOSTAVKOM I ISHODIŠNOM TOČKOM SVAKOG DALJNJEG DJELOVANJA U PODRUČJU SPORTA.
  4. POTREBNA JE DEPOLITIZACIJA SPORTA, A SVE POKUŠAJE OSTVARIVANJA POLITIČKIH INTERESA I PRIKUPLJANJA POLITIČKIH POENA PREKO SPORTA OSUĐUJEMO I SMATRAMO NEPRIMJERENIMA.

Pročitajte i

EHF: Kalendar europske muške sezone 2020./21.

Men’s EHF EURO 2020 Sweden, Austria, Norway - Preliminary Round - Group A, Croatia - Montenegro, Stadhalle Graz, Graz, Austria, 09.1.2020, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff Premda se još nisu stišali brojni prosvjedi i nezadovoljstvo odlukom Izvršnog odbora Europske rukometne federacije (EHF), da otkažu sva natjecanja osim završnica Lige prvaka u ženskoj i muškoj konkurenciji, čelni ljudi europskog rukometa, već su napravili kalendar nove europske klupske sezone. Kao što je već poznato, europski kupovi doživjet će brojne promjene, i zahtijevat će od klubova iznimna financijska sredstva, ali i igračke snage da sve izdrže. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *