Ponedjeljak , 19 travnja 2021
Home / Novosti / Detono Zagreb postao prvakom Europe u rukometu na pijesku

Detono Zagreb postao prvakom Europe u rukometu na pijesku

Ekipa Detono Zagreba po sedmi put je osvojila naslov prvaka Europe u muškoj konkurenciji. U talijanskom gradiću Gaeti, Detonatori su do nove titule došli pobjedom u polufinalnoj utakmici protiv prošlogodišnjih osvajača, grčke ekipe Kilkis Acropolis.

 

Polufinale

Detono Zagreb (CRO) – Kilkis Acropolis (GRE) 2:0 (25:14, 19:12)

Od početka dobro pripremljena i koncentrirana momčad Detono Zagreba bila je spremna na sve izazove koje su pred nju stavljali igrači grčke ekipe, sastavljene mahom od prekaljenih internacionalnih igrača rukometa na pijesku. Dubokom obrambenom postavom i stalnim presingom na njihovom razigravaču otežano je asistiranje vrsnim realizatorima Estevesu i Stadtleru, dok je napadački dio ekipe, predvođen Sošićem i Burom, ostvario prednost u oba seta, rezultirajući lakom pobjedom I svojevrsnom osvetom za prošlogodišnje izgubljeno polufinale. Uz obrambenu četvorku Valentaković-Jurić-Leko-Lauš, koja je odigrala vrhunski I koncentrirano, u napadu se posebno istaknuo seniorski reprezentativac Bura s 18 postignutih poena.

Detono Zagreb: Lauš, Jurić 2, Malbašić 10, Leko, Valentaković 7, Henigman, Hančić , Sošić 8, Bura 17, Požeg. Trener: Ivan Jugović

Kilkis Acropolis: Marques da Silva, Ledesma Saucedo, Lazaridis 2, Rego de Sousa 6, Deligiannis, Dimakis 6, Esteves 4, Gomes Gama 2, Stadtler 6, Charalampakis. Trener: Caouki El Abed

Finale

Detono Zagreb (CRO) – BHT Forum Petra Plock 2:0 (23:20, 17:16)

Uz Detono Zagreb, do finala četrnaestog EBT Masters finalsa po prvi put je stigao poljski predstavnik, ekipa BHT Forum Petra Plock. Izrazito fizički moćni Poljaci svoje su mjesto u finalu osigurali preko mađarskog predstavnika, ekipe Salgotarjani strandepitok. Slično kao i u utakmici protiv grčke ekipe, sjajnom taktičkom pripremom na brzu poljsku tranziciju i napad s markerom s lijevog krila, Detonatori su prilagodili obranu dubljom formacijom, sileći tako Poljake na velik broj izgubljenih lopti i netočnih dodavanja. Iako krajnji rezultat tako ne pokazuje, oba seta su kontrolirano išla na stranu Detono Zagreba, čime je omogućeno novo slavlje i osvajanje sedmog naslova klupskog prvaka Europe u rukometu na pijesku. U obrani je opet lavovski dio posla odradio Josip Leko, pritom zaradivši i dva isključenja, dok su u napadu Bura i Malbašić bili najučinkovitiji s 11, odnosno 9 postignutih poena.

Detono Zagreb: Lauš, Jurić 6, Malbašić 9, Leko, Valentaković 6, Henigman, Hančić , Sošić 8, Bura 11, Požeg. Trener: Ivan Jugović

PHT Auto forum Petra Plock: Fiodor, Koper 10, Miedzinski, Kwiatkowski, Oredowicz, Wojdak 4, Wisniewski, Niedzielak, Rupp 18, Suski 4. Trener: Artur Niesluchowski.

Vrijedi također napomenuti da je reprezentativni vratar Detono Zagreba, David Henigman, osvojio nagradu za najboljeg vratara, dok je titula najkorisnijeg igrača otišla u ruke Grku Iannisu Lazaridisu.

Što uopće reći nakon odigranog prvenstva, osim da sam presretan rezultatom. Za osvojiti najjači turnir klupskog rukometa na pijesku svaki pojedinac unutar ekipe mora biti izuzetno usredotočen na ostvarenje cilja, a to je ono što smo mi i ovog puta postigli. I to je ono što ekipu Detono Zagreba godinama već krasi, unatoč tome što se igrači mijenjaju tj mlađi igrači dolaze, a stariji prestaju igrati. Iako sam debitant i ovo mi je prvi naslov klupskog prvaka Europe mogu samo reći da se pobjednički duh Detono Zagreba osjeti na svakom koraku prije i tijekom prvenstva i to je ono što nam omogućuje borbu za najviša postolja. No, ne treba se previše uljuljati rezultatom, s obzirom da nas čeka gust raspored I nadolazeći turniri u sklopu prvenstva Hrvatske. Izjavio je pouzdani obrambeni igrač Detono Zagreba, Tomislav Lauš.

Pročitajte i

EHF Europski kup: Lokomotiva u finalu bez borbe

Rukometašice Lokomotive Zagreb igrat će u finalu EHF Europskog kupa (nekadašnji Challenge cup), premda nisu nastupile u polufinalu. Naime, zbog korone u redovima turske ekipe Yakalaviksports, Europska rukometna federacija (EHF) odlučila je oba susreta s Lokomotivom registrirati s po 10:0 za hrvatski klub. Turski sastav je prošle subote u posljednji trenutak tražio odgodu prvog susreta koji se trebao igrati u Bodrumu zbog zaraze korona virusom. Kako im je određena karantena, ovog tjedna pak, nisu u mogućnosti doputovati na uzvratni susret i EHF je u skladu s najavom, ukoliko neka ekipa ima koronu, registrirao susret 2:0 za Lokomotivu, odnosno dva puta po 10:0.