Srijeda , 25 studenoga 2020
Home / Naslovna / Kvalifikacije za EURO 2020: Island i Turska prvi protivnici
02/05/2019 - Koprivnica, Hrvatska, Kvalifacije za Svjetsko prvemstvo u rukometu za žene 2019 foto: kolektiffinages - Nebojša Tejić

Kvalifikacije za EURO 2020: Island i Turska prvi protivnici

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija počinje novi ciklus kvalifikacija za Europsko prvenstvo koje će sljedeće godine zajednički organizirati Danska i Norveška. Skupina u kojoj se nalazi Hrvatska je izuzetno zahtjevna ne samo zbog suparnica, već dalekih i skupih putovanja. Uz naše reprezentaciju, u skupini su još  svjetske i europske prvakinje rukometašice Francuske, zatim Island i Turska. Dvije najbolje reprezentacije iz svake od sedam skupina izborit će nastup na EURU 2020. godine. Dva preostala mjesta pripadaju domaćinima prvenstva.

Prvi susret Hrvatska igra protiv Islanda 25. rujna u osječkom Gradskom vrtu u 18:00 sati uz izravan televizijski prijenos na Drugom programu Hrvatske televizije.

Hrvatska je protiv Islanda do sada igrala pet puta i još nikada nije izgubila. Četiri puta bilo je to u kvalifikacijama za svjetska prvenstva, a jedanput smo igrali na Europskom prvenstvu u danskoj 2010. godine i pobijedili 35:25. Ta je reprezentacija inače, do sada samo dvaput bila na završnoj europskoj smotri i to za redom 2010., 2012. godine. Oba puta osvojile su 15. mjesto.

Nenad Šoštarić, izbornik ženske seniorske reprezentacije:
“Ta je reprezentacija dvaput mijenjala izbornika u posljednjih mjesec dana. Sada ih vodi mladi trener koji je bio na klupi Bahreina na Svjetskom juniorskom prvenstvu Halldor Johan Sigfusson. U međuvremenu nisu imali nikakva velika  okupljanja. Igraju vrlo agresivnu obranu s pritiskom puno igračica na onoga tko ima loptu. To znači da će netko od naših uvijek biti slobodan. Vidjeli smo da su sa Španjolskom igrali obrani 5-1, ali ja očekujem da će ovdje igrati tradicionalnu skandinavsku obranu 6-0. Mi moramo biti ozbiljni, maksimalno koncentrirani i osvojiti bodove koji su iznimno važni.“

Hrvatska je inače do sada bila na 10 Europskih prvenstava. Najbolji rezultat ostvarila je na prvom 1997. godine kada je bila peta. Na posljednja dva prvenstva bili smo posljednji.

Sve hrvatske reprezentacije u Osijeku su oduvijek sjajno dočekivane i bodrene, pa se nadamo da će tako biti i s našom ženskom rukometnom reprezentacijom. Zbog želje da djevojke dobiju maksimalnu podršku HRS je odlučio da se karte prodaju po 20 kuna. Mogu se kupiti kao i uvijek putem interneta na www.ulaznice.hr,  a na dan utakmice od 10 sati i na blagajni dvorane Gradski vrt.

Pročitajte i

EHF: Norveška otkazala domaćinstvo Europskog prvenstva

Zbog iznimno strogih pravila koja vrijede za pandemiju korona virusa (COVID-19) u Norveškoj, rukometni Savez te zemlje morao je otkazati organizaciju Europskog prvenstva za žene koje se trebalo održati od 3. – 20. prosinca 2020. godine, priopćeno je iz ureda Europske rukometne federacije (EHF-a). Razgovori EHF-a i norveške zdravstvene službe, odnosno Norveškog rukometnog saveza  bili su vrlo intenzivni posljenjih nekoliko dana. Budući da se nije moglo pronaći rješenje koje bi zadovoljilo sve tri strane, otkazvanje natjecanja u Trondheimu, u kojem su trebale nastupati reprezentacije iz skupine C i D (među njima i Hrvatska), zatim jedna skupina drugog kruga, te finalni dio, moralo je biti otkazano. Facebook Twitter WhatsApp Email Print Prethodni članak1. HRL – Žene: Osim Sesveta, uspješno položeni ispiti svih domaćina