Friday , 19 April 2024
Home / EHF Liga prvaka / EHF Liga prvaka: težak ždrijeb za hrvatske predstavnike

EHF Liga prvaka: težak ždrijeb za hrvatske predstavnike

U Beču su ždrijebom određene skupine Lige prvaka za rukometašice i rukometaše za sljedeću sezonu. Hrvatski prvaci RK Podravka Vegeta i RK PPD Zagreb dobili su vrlo atraktivne, ali i izuzeto jake suparnike.

Zahvaljujući odličnim prošlosezonskim nastupima i ukupnom rankingu, rukometašice iz Koprivnice izborile su izravni ulazak u Ligu prvakinja sljedeće sezone. Uoči ždrijeba bile su smještene u treći „šešir“ ili pot, zajedno s njemačkim SG Bietigheimom, poljskim MKS Perlom Lubin i švedskim IK Savehofom.  Drugim riječima s tim ekipama nisu se mogle naći u skupini.

Nositelji su bili Metz Handball, Gyori Audi  ETO KC, koji brani naslov, SCM Rm Valcea i Rostov–don. U ždrijebu se našlo 15 ekipa, koje su izravno izborile nastup u najelitnijem ženskom rukometnom natjecanju i pobjednik kvalifikacijskog turnira na koje će se odigrati od 6. do 8. rujna, a na kojemu međusobno igraju Rocasa Gran Canaria (Španjolska) i DHK Banik Most (Češka), Čehinje su domaćini turnira, odnosno Kastamonu Gsk (Tur) i ZORK Jagodina (Srb).

Nekadašnja njemačka reprezentativka Anja Althaus je dobila čast da kao ambasador Lige prvakinja izvlači kuglice. I Podravka Vegetu je smjestila u skupinu A s francuskim Metzom u kojemu brani Ivana Kapitanović, norveškim Kristiansandom za koji igra Marta Tomac, kćer  nekadašnjeg hrvatskog izbornika Željka Tomca i mađarskim FTC – Rail Cargo Hungaria ili jednostavno Ferencvarošom.

Trener Podravka Vegete, Zlatko Saračević:
„Dobili smo paklenu skupinu. Dvije ekipe s Final foura i tradicionalno jaki i prisutni Ferencvaroš. Jedno je sigurno, čeka nas spektakl. I pokušat ćemo uživati u tome koliko god teško bilo. Autsajderi smo, ali znate kako se kaže, favoriti ne pobjeđuju uvijek. U šali mogu reći lako se pripremiti za te utakmice. Uzmeš Final Four i sve ti je na dlanu.”

SKUPINE LIGE PRVAKINJA:

A: Metz Handball, Vipers Kritiansand, Podravka Vegeta, FTC – Rail Cargo Hungaria

B: Rostov-Don, Team Esbjerg, MKS Perla Lubin, CSM Bucureti

C: SCM Ramnicu Valcea, Budućnost, SG BBM Bietigheim, Brest Bretagne Handball

D: Gyori Audi ETO,Krim Mercator,IK Savehof,pobjednik kvalifikacija

PPD Zagreb nije trebao brinuti za svoj status jer je stalni sudionik Lige prvaka. EHF je ove sezone odlučio u Ligu prvaka direktno pustiti 28 klubova. Drugim riječima, nema kvalifikacija. Svojevrsne pozivnice na osnovu osam elemenata (rankinga, vrijednosti ekipe, dvorane, marketinške moći, tv pokrivensti i slično) dobili su THW Kiel, Montpeller Handball i MOL-Pick Szeged. Već ranije EHF je odredio osam „šešira“ ili potova sa po dvije ekipe, jer je ždrijeb zapravo bio poludirigiran budući da se nisu mogle u istoj skupini naći francuske, njemačke ili makedonske ekipe.

Nositelji skupina A i B, odnosno elitnih skupina, bili su PSG i Vardar. PPD Zagreb je bio u šestom šeširu zajedno s Montpellierom. Na kraju je ruka Stefana Lovgrena, ambasdora Lige prvaka presudila da je PSG u skupini A, a Vardar u skupini B. To je naravno odmah značilo da Zagreb ide u društvo Parižana, a Montpellier na noge Vardaru.

Trener PPD Zagreba, Branko Tamše:
„Vrlo zanimljiva skupina. Jasno je da dvije ekipe odskaču kvalitetom. To su PSG i Barca. Sa svim ostalima se možemo nositi. Naravno, pod uvjetom da smo kompletni i zdravi. Imamo nekoliko različitih stilova i načina igre, od danskog i norveškog, do španjolskog s Cindrićem i francuskog s braćom Karabatić. Tu su i dobri stari znanci Pick Szeged i Celje bez kojih izgleda ne možemo proći sezonu, a da se ne sretnemo. Sve respektiramo, ali se nikoga ne  bojimo. Sve te velike ekipe su magnet za publiku i zato vjerujem da će Arena biti stalno puna i nositi nas do dobrog rezultata“

SKUPINE LIGE PRVAKA:

A: PSG, Barcelona, Flensburg Handewitt, Aalborg Handbold, MOL – Pick Szeged, PPD Zagreb, Elverum, Celje Pivovarna Laško

B: Vardar, Telekom Veszprem, PGE Vive Kielce, Meshkov Brest, Motor Zaporozhye, Montpellier, Porto, THW Kiel

U neelitnim skupinama C i D, ždrijeb je ovako posložio klubove:

C: IK Savehof, Tatran Prešov, Cocks, Eurofarm Rabotnik, Bidasoa Irun, Sporting

D: SC Dinamo Bucuresti, Chekhovskie Medvedi, K. Shaffhausen, IFK Kristianstad, Wisla Plock, GOG

I na kraju podsjetimo ovo je posljednja sezona Lige prvaka u ovom formatu. Već od sljedeće igrat će se sasvim drugačijim sustavom.

Pročitajte i

SEHA – Gazprom liga: Oslabljeni Zagreb s novim porazom

Rukometaši PPD Zagreba poraženi su u zaostalom susretu 2.kola, skupine B, SEHA – Gazprom lige …