Utorak , 11 svibnja 2021
Home / Naslovna / Ždrijeb Svjetskog prvenstva rukometašica: Japan 2019

Ždrijeb Svjetskog prvenstva rukometašica: Japan 2019

U Tokiju je obavljen ždrijeb 24. Svjetskog prvenstva rukometašica kojemu je Japan domaćin od 30. studenog do 15. prosinca 2019. godine. Ukupno 24 reprezentacije bile su, na osnovu rankinga, podijeljene u šest “šešira”. Nositelji su bili Francuska, Rusija, Nizozemska i Rumunjska.

Pod ravnanjem Pera Bertelsena, predsjednika Natjecateljske komisije IHF-a, 24 reprezentacije ždrijebane su u četiri skupine po šest sudionika. Francuska je kao branitelj naslova tako došla u vjerojatno najtežu, skupinu B, zajedno s Danskom, Njemačkom, koja je u dodatnim kvalifikacijama izbacila Hrvatsku, Brazilom, Korejom i Australijom. Rusija, kao finalist posljednjeg Svjetskog prvenstva, je u skupini D sa Švedskom, domaćinom Japanom, koji je shodno tradiciji mogao birati u koju će grupu, te  Kinom, Argentinom i Kongom. Zanimljivo je također spomenuti da u skupinama A i C imamo po četiri europske reprezentacije.

Nakon prvoga kruga tri najbolje ekipe iz svake skupine idu dalje.

Podjela po skupinama:

A: Nizozemska, Norveška, Srbija, Slovenija, Angola, Kuba,

B: Francuska, Danska, Njemačka, Koreja, Brazil, Australija,

C: Rumunjska, Mađarska, Crna Gora, Španjolska, Senegal, Kazahstan

D: Rusija, Švedska, Japan, Kina, Argentina, Kongo

Službeni  domaćin svjetskog prvenstva je grad Kumamoto, koji je bio i  organizator muškog Svjetskog prvenstva 1997. godine.  Uz Kumamoto, koji ima tri dvorane, gradovi domaćini su Yatsuchiro i Yamaga.

Pročitajte i

SEHA – Gazprom liga: Peti poraz Nexe-a

Rukometaši Nexea doživjeli su i peti poraz u SEHA - Gazprom ligi. U 7. kolu Tatran je u Prešovu pobijedio hrvatskog doprvaka 24:22 i ostao na trećem mjestu skupine A. Sastav koji vodi vrlo uspješno nekadašnji hrvatski izbornik Slavko Goluža, znatno bolje i kvalitetnije ušao je u susret. Vrlo brzo stvorili su prednost od tri pogotka 4:1, pa onda to digli na četiri kod rezultata 6:2, da bi konačno u 14-oj minuti imali i plus pet 11:6. U tim trenucima na vrata Nexea dolazi Moreno Car i s nekoliko uzastopnih obrana lagano pokreće svoju momčad. Nexe najprije radi seriju 0:3, pa onda 1:5, i u samo osam minuta kvalitetne igre dolazi do minimalnog zaostatka. Nakon što je Oliver Rabek pogodio vratnicu i propustio priliku da Tatran odvede na dva razlike u posljednjoj minuti prvoga dijela, Marin Greganić ima čistu priliku za izjednačenje, ali je ne koristi, i na poluvremenu je rezultat 14:13.