Četvrtak , 2 travnja 2020
Home / Naslovna / SP 2025: Čast, izazov, ali i velika obaveza

SP 2025: Čast, izazov, ali i velika obaveza

Vijesti sa HRS.hr http://hrs.hr/2020/02/29/sp-2025-cast-izazov-ali-i-velika-obaveza/

Samo dan nakon dobivanja domaćinstva Svjetskog rukometnog prvenstva 2025. godine, u Zagrebu je u hotelu Panorama održana konferencija za medije Hrvatskog rukometnog saveza. Turkish Airlines se pobrinuo da promijeni sastav gostiju na konferenciji, jer je jedan dio delegacije koja je bila u Kairu, zbog spore procedure pregleda torbi i smjene ljudi u osiguranju, baš u trenucima kada su predstavnici HRS-a bili na redu, zapeo i ostao u Istanbulu. Vrata zrakoplova prema Zagrebu zatvorena su im ispred nosa. Među njima su bili i predsjednik HRS-a Tomislav Grahovac, i glavni tajnik Damir Poljak. A da jedna loša vijest ne dolazi sama, potvrdilo se u Zračnoj luci Franjo Tuđman, jer je petorka koja je poput Usaina Bolta utrčala u zrakoplov, ostala bez svojih torbi. 

Novinarima su se tako obratili i pojasnili sve detalje oko kandidature, domaćinstva, organizacije natjecanja, suradnje s Danskom i Norveškom, direktor marketinga HRS-a Silvijo Njirić i direktor SEHA – Gazprom lige Siniša Ostoić. Silvijo Njirić je bio uključen u organizaciju svih velikih natjecanja u Hrvatskoj, a do Kaira bilo ih je deset. Također, od prvog dana je bio u pripremi kandidature za SP 2025. godine. Pojasnio je kako je zapravo došlo do ideje da se ide u organizaciju toga natjecanja, odnosno suradnju s Danskom i Norveškom.

Silvijo Njirić, direktor marketinga HRS-a:
“Mi u HRS-u smo nemirna duha. I stalno tražimo nove izazove. Tako smo u jednom razgovoru spomenuli, a onda i vrlo brzo počeli razrađivati ideju SP 2025. godine u Hrvatskoj. Kako je to natjecanje s 32 reprezentacije i organizacijski je jako zahtjevno, razmišljali smo da pronađemo partnere koji su spremni ući u taj projekt. I tako smo došli do još dvije velike rukometne nacije Danske i Norveške. Dogovorili smo se praktički za pola sata.“

Novinarima je prikazan promotivni film s kojim je zajednička kandidatura tri zemlje išla pred Upravni odbor IHF-a, a koji je izazvao oduševljenje u Kairu, pa je direktor SEHA – Gazprom lige Siniša Ostoić pojasnio osnovnu ideju, i misao vodilju SP 2025. godine.

Siniša Ostoić, direktor SEHA – Gazprom lige:
„Naša misao vodilja je da djecu vratimo sportu, odnosno u dvorane. Blagodati suvremene civilizacije, a posebno digitalno doba prikovali su ih za stolice i fotelje u dnevnim boravcima, i sobama. Mi ih želimo pokrenuti, dovesti u dvorane, dati im priliku da se bave sportom, da promiču zdrav, a ne sjedalački način života, jednom riječju da budu zdrava djeca. To je teška i izazovna zadaća, ali smo spremni dati sve od sebe da se to promijeni.“

Dvojica direktora kratko su podsjetila na sustav natjecanja, koji Hrvatskoj donosi više od polovice utakmica, logističkim izazovima, gradovima domaćinima i dvoranama u kojima će se igrati Svjetsko prvenstvo, kao i još dva Svjetska prvenstva mlađih dobnih skupina koja je Hrvatska dobila da organizira. Riječ je o Svjetskom prvenstvu kadetkinja, koje je Kina bila prisiljena otkazati zbog korona virusa, odnsono Svjetskom prvenstvu kadeta 2023. godine.

Na kraju konferencije za medije zgodno su poentirali, kako je godina 2020-ta počela savršeno za hrvatski rukomet i Hrvatski rukometni savez. Naime, seniori su u siječnju osovjili srebrnu medalju na Europskom prvenstvu. Mlađi kadeti pak u veljači broncu na Mediteranskom prvenstvu, a dobivanje domaćinstva čak tri Svjetska prvenstva kruna je, silnih napora i posla koji djelatnici HRS-a rade u tišini, bez velikih najava, i medijske buke, na kraju drugog mjeseca u ovoj godini. A ono najbolje nadajmo se tek slijedi.

[embedded content]

Pročitajte i

Odluke IHF-a i EHF-a o odgodi natjecanja

Men’s EHF EURO 2020 Sweden, Austria, Norway - Preliminary Round - Group A, Croatia - Montenegro, Stadhalle Graz, Graz, Austria, 09.1.2020, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff Dragi prijatelji rukometa, premda je prije dva dana Svjetska rukometna federacija nakon razgovora s domaćinima olimpijskih kvalifikacija potvrdila natjecanja u Mađarskoj, Crnoj Gori i Španjolskoj kada su rukometašice u pitanju, odnosno Francuskoj, Njemačkoj i Norveškoj za rukometaše, upravo je stigla obavijest da su sve kvalifikacije otkazane. Što se tiče hrvatskih seniorskih selekcija, odgođene su kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. koje je trebala igrati ženska reprezentacija, odnosno kvalifikacije za Olimpijske igre koje su trebale igrati naši seniori.  Naime, zbog brzog širenja korona virusa, zatvaranja granica mnogih država, strogih zahtjeva i pravila Kriznih stožera u njima, odnosno nemogućnosti da se svim sportašicama i sportašima, službenim osobama i medijskim djelatnicima jamči siguran izlazak iz jednih i ulazak u druge zemlje, ali i zdravlje, Svjetska rukometna federacija (IHF) donijela je odluku da se sve kvalifikacije otkažu. Prema novom planu, ne bude li novih poteškoća s korona virusom (COVID 19) svi olimpijski kvalifikacijski turniri trebali bi se održati u lipnju. Točan datum i raspored, mora se uskladiti sa svim ostalim kontinentalnim federacijama jer svi imaju određene kvalifikacije. EHF konkretno, četiri kola ženskih kvalifikacija za EURO 2020. godine, odnosno muške kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Egiptu 2021. godine. Hvala na razumijevanju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *