Subota , 16 studeni 2019
Home / Naslovna / Dan rukometa: Uvjerljiva pobjeda njemačkih rukometašica

Dan rukometa: Uvjerljiva pobjeda njemačkih rukometašica

Vijesti sa HRS.hr http://hrs.hr/2019/10/26/dan-rukometa-uvjerljiva-pobjeda-njemackih-rukometasica/
Croatia – Germany, friendly match, Arena Zagreb, Zagreb Croatia, 23.10.2019, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

Nakon zagrebačkog remija 21:21, hrvatska ženska seniorska reprezentacija doživjela je uvjerljiv poraz u uzvratnom susretu u Hannoveru od Njemačke, 32:23.

Domaći sastav dočekao je Hrvatsku jači za svog službeno prvog kružnog napadača Juliu Behnke, inače članicu Rostova na Donu. Ionako oslabljena, bez igračica iz inozemstva i Podravka Vegete, Hrvatska je pak u Hannover doputovala i bez Dore Lacković, koja je zbog poslovnih obaveza ostala doma.

Izbornik Nenad Šoštarić otvorio je susret sa sljedećom postavom: Tea Pijević na vratima, krila Paula Posavec i Nataša Miočinović, na crti Sara Šenvald, te na vanjskim pozicijama Kristina Prkačin, Stela Posavec i Dora Kalaus.

Njemačka obrana 6-0 bila je izuzetno čvrsta, agresivna na samom početku, i Hrvatska nije uspjela realizirati niti jedan od prva četiri napada, pa je izbornik tražio minutu razgovora nakon samo 4 minute i 26 sekundi igre. Za to vrijeme domaćin je već poveo 3:0. Naše su rukometašice do prvog pogotka stigle tek u sedmoj minuti susreta. Domaće igračice koristile su svaku priliku za tzv. “lagani“ pogodak, nakon obrana Dinah Eckerle ili naših pogrešaka. I već nakon nepunih deset minuta igre imale 7:1. Najveća njemačka prednost u prvome dijelu bila je plus sedam, u 14-oj minuti 9:2. Sredinom prvoga dijela naše su djevojke ipak uspostavile kakvu – takvu ravnotežu i stigle na minus četiri 11:7. U završnici prvoga dijela imale  su i 13:10, ali su predah dočekale s minusom od pet pogodaka 16:11.

S igračicom manje započeli smo nastavak, jer je inače sjajna Ivana Dežić isključena u posljednjim sekundama prvoga dijela. Nakon devet minuta igre Njemačka je ponovno dostigla svoju najveću prednost od sedam pogodaka razlike 21:14. I nije smanjivala gas ni jednoga trenutka. Pogađale su Njemice s vanjskih pozicija, kao da su na treningu. Umor je već stigao naše u obrani , pa ni mlada Lucija Bešen koja je dobila priliku na vratima posljednjih dvadesetak minuta nije imala pravu pomoć da se ozbiljnije iskaže. Na ulasku u posljednjih deset minuta ponovno domaće rukometašice imaju sedam pogodaka viška 26:19. Nenad Šoštarić je do kraja, svjestan poraza dao priliku i ostalim igračicama koje su bile na klupi, da osjete kako je to igrati pred desetak tisuća gledatelja. Završilo je na kraju uvjerljivim slavljem domaćina 32:23.

Najefikasnija u hrvatskim redovima bila  je Ivana Dežić s devet  pogodaka. Po tri su dale Slavica Schuster i Stela Posavec. Kod domaćina po šest pogodaka Antje Lauenroth i Alicia Stolle.

Pročitajte i

Spektakl u Areni: Remi ravan pobjedi

Croatia - Germany, friendly match, Arena Zagreb, Zagreb Croatia, 23.10.2019, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff Dvostruki prijateljski susret Hrvatske i Njemačke otvorile su rukometašice. Bez igračica iz inozemstva i Podravka Vegete, mlada ekipa Nenada Šoštarića, u kojoj je bilo sedam debitantica, ostavila je srce na terenu Arene u svom prvom nastupu u toj dvorani i napravila senzaciju odigravši neodlučeno 21:21. Hrvatski izbornik je otvorio susret sa sljedećom postavom: Tea Pijević na vratima, Paula Posavec na lijevom, a Lea Vukojević na desnom krilu. Na crti je bila Sara Šenvald, a na vanjskim pozicijama Dora Lacković lijevo, Stela Posavec u sredini, te Dora Kalaus desno. Lijepo je krenula naša reprezentacija. I držala se sve desetak minuta u igri pogodak za pogodak. Onda slijede dvije pogreške, jedna obrana njemačke vratarke i to je bilo dovoljno da se ode u minus. U 13-oj na dva, pa zatim u 17-oj četiri pogotka zaostatka (5:9). Na ulasku u posljednjih deset minuta njemački izbornik zove minutu predaha, i traži još jedno malo pojačavanje ritma. Nenad Šoštarić odgovara promjenama u napadu. Ušle su Kristina Prkačin i Ivana Dežić na vanjske pozicije, Ines Lisjak na crtu. I Hrvatska je opet tu na samo pogodak zaostatka (9:10). Tako je i na predahu. Samo pogodak slabiji od super jake Njemačke (11:12). Gošće otvaraju drugo poluvrijeme s dva brza i lagana pogotka i bježe na plus tri. I drže tu prednost gotovo 20. minuta. Naše rukometašice sve više imaju problema s čvrstom i pokretljivom obranom 6-0, posebno njezinom visinom pa su prisiljene pucati pod prijetnjom pasivnog napada. A tako se vrlo često promašuje. Srećom na našim vratima je raspoložena Tea Pijević pa nema potpunog potonuća. Hrvatski izbornik hrabro traži osvježenja na klupi, pa uskoro priliku dobivaju Katarina Mrazović, Slavica Schuster, Nataša Mioćinović, Andrea Šimara., Antonia Čivljak. I Hrvatska, gle čuda s potpuno ovom postavom koja nikada nije igrala zajedno opet hvata priključak. U 50-oj stiže na samo pogodak zaostatka 20:21. Imale su naše rukometašice i dva napada za izjednačenje, ali do njega tada na žalost nisu stigle. Ali nisu su se međutim ni predale. Dapače. Minutu i 45 sekundi do kraja čudesna Tea Pijević je kupila novu priliku obranom sedmerca Alini Grijseels i pogurala djevojke do super senzacije. Četrdeset i pet sekundi do kraja Kristina Prkačin napokon odapinje projektil s devet metara i osigurava nam izjednačenje. Njemice do kraja ne uspijevaju zabiti i Hrvatska je sretna i zadovoljna obilježila svoj prvi nastup u Areni. Po četiri pogotka zabile su Dora Kalaus i Ivana Dežić. Tri je u vrlo važnim trenucima dala bez promašaja Andrea Šimara. Junakinja dana ipak  je Tea Pijević s 15 obrana, od toga su dva bili sedmerci. Kod Njemica najbolja Emily Bolk s pet pogodaka. Za tri dana slijedi uzvrat u TUI Areni u Hannoveru.