Subota , 16 studeni 2019
Home / Naslovna / Dan rukometa: Novi minimalan poraz Hrvatske

Dan rukometa: Novi minimalan poraz Hrvatske

Vijesti sa HRS.hr http://hrs.hr/2019/10/26/dan-rukometa-novi-minimalan-porz-hrvatske/
Croatia – Germany, friendly match, Arena Zagreb, Zagreb Croatia, 23.10.2019, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

U uzvratnom prijateljskom susretu u Hannoveru hrvatska muška rukometna reprezentacija poražena je od Njemačke 24:23.

U prepunoj TUI Areni, i veličanstvenoj atmosferi kakvu valjda samo Nijemci mogu napraviti u rukometu, a to znači deset tisuća gledatelja vidjeli smo sjajan susret. Izbornik Lino Červar je napravio tri promjene u ekipi u odnosu na zagrebački ogled. Umjesto Zlatka Horvata, Kristijana Bećirija i Marina Jelinića, u Hannover je doveo Frana Miletu, Marina Marića i Lovru Mihića.

Krenuo je hrvatski izbornik s obranom, 6-0, pa to povremeno pretvarao u 5+1 (David Mandić) i tako malo zbunjivao domaćina. Povela je Njemačka s 2:0. Prvi pogodak naša reprezentacija postigla je nakon četiri minute, a zabio je ja Marko Mamić. Petnaestak minuta igrali smo s istom postavom, a to znači bez izmjena obrana – napad. Sredinom prvoga dijela ulaze Domagoj Duvnjak, Fran Mileta, pa Marino Marić. I tu lagano počinje preokret. Njemačka je do tog trenutka stalno imala prednost od pogotka ili dva. Ali naši su ih relativno lagano stizali, stalno prijetili, i nisu dopustili da ta razlika bude veća. Nakon 6:6, 7:7, što je bilo četvrto izjednačenje i Hrvatska ima priliku za prvo vodstvo. Ali ga ne koristi. Konačno se to ostvaruje u 22-oj nakon brze kontre i prvog pogotka debitanta u seniorskoj reprezentaciji Frana Milete (8:9). U tim trenucima, sve nam prolazi u napadu i Hrvatska u 29-oj ima tri pogotka prednosti (9:12). Na predah ipak idemo s dva pogotka razlike, zahvaljujući pogotku Luke Cindrića u posljednjim sekundama prvoga dijela (11:13).

Izmiješao je postavu hrvatski izbornik i na početku drugoga dijela. Ušli su Domagoj Pavlović i novi debitant u A vrsti Ivan Martinović, pa Lovro Mihić. Malo smo izgubili konce igre. Nakon nepune četiri minute Njemačka serijom 3:1, stiže do izjednačenja 14:14, pa je hrvatska klupa prisiljena tražiti minutu predaha. Malo kasnije prednost seli na njihovu stranu. U 40-oj  Njemačka prvi put ima tri pogotka prednosti i to polako postaje zabrinjavajuće. Tim prije što su se naši igrači, ali i klupa sa silnim raspravama sa slabim austrijskim sucima. Najveća prednost domaćina bila je plus četiri u 43-oj minuti (19:15). Kada su se konačno smirili stigla je serija 3:0 za Hrvatsku i opet smo tu na samo pogodak zaostatka 19:18. Nakon toga igra se pogodak za pogodak. Pitanje je tko će prvi popustiti, kome će pasti koncentracija. Šest minuta do kraja opet stižemo do izjednačenja 22:22. Imali smo dva napada za vodstvo, ali ih ponovno nismo iskoristili. I Njemačka je spremno prihvatila naše poklone. Povela je 23:22. Ipak Luka Stepančić je na ulasku u posljednju minutu zabio za novo izjednačenje 23:23. 45 sekundi do kraja Christian Prokop koristi posljednju minutu predaha. Kai Hafner prolazi i brzo zabija. Hrvatska ima napad za izjednačenje. Luka Cindrić u posljednjim sekundama  skače na dvojicu u njemačkoj obrani i osigurava nam sedam metara. Vlado Matanović, to nažalost ne uspijeva pretvoriti u izjednačenje, Dario Quenstedt branji njegov udarac i Njemačka je ponovno s minimalnom prednošću dobila Hrvatsku 24:23.

S pet pogodaka prvi strijelac Hrvatske bio je Luka Stepančić. Kod domaćina najefikasniji slavljenik Uwe Gensheimer koji je danas proslavio 33. rođendan.

Pročitajte i

Spektakl u Areni: Remi ravan pobjedi

Croatia - Germany, friendly match, Arena Zagreb, Zagreb Croatia, 23.10.2019, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff Dvostruki prijateljski susret Hrvatske i Njemačke otvorile su rukometašice. Bez igračica iz inozemstva i Podravka Vegete, mlada ekipa Nenada Šoštarića, u kojoj je bilo sedam debitantica, ostavila je srce na terenu Arene u svom prvom nastupu u toj dvorani i napravila senzaciju odigravši neodlučeno 21:21. Hrvatski izbornik je otvorio susret sa sljedećom postavom: Tea Pijević na vratima, Paula Posavec na lijevom, a Lea Vukojević na desnom krilu. Na crti je bila Sara Šenvald, a na vanjskim pozicijama Dora Lacković lijevo, Stela Posavec u sredini, te Dora Kalaus desno. Lijepo je krenula naša reprezentacija. I držala se sve desetak minuta u igri pogodak za pogodak. Onda slijede dvije pogreške, jedna obrana njemačke vratarke i to je bilo dovoljno da se ode u minus. U 13-oj na dva, pa zatim u 17-oj četiri pogotka zaostatka (5:9). Na ulasku u posljednjih deset minuta njemački izbornik zove minutu predaha, i traži još jedno malo pojačavanje ritma. Nenad Šoštarić odgovara promjenama u napadu. Ušle su Kristina Prkačin i Ivana Dežić na vanjske pozicije, Ines Lisjak na crtu. I Hrvatska je opet tu na samo pogodak zaostatka (9:10). Tako je i na predahu. Samo pogodak slabiji od super jake Njemačke (11:12). Gošće otvaraju drugo poluvrijeme s dva brza i lagana pogotka i bježe na plus tri. I drže tu prednost gotovo 20. minuta. Naše rukometašice sve više imaju problema s čvrstom i pokretljivom obranom 6-0, posebno njezinom visinom pa su prisiljene pucati pod prijetnjom pasivnog napada. A tako se vrlo često promašuje. Srećom na našim vratima je raspoložena Tea Pijević pa nema potpunog potonuća. Hrvatski izbornik hrabro traži osvježenja na klupi, pa uskoro priliku dobivaju Katarina Mrazović, Slavica Schuster, Nataša Mioćinović, Andrea Šimara., Antonia Čivljak. I Hrvatska, gle čuda s potpuno ovom postavom koja nikada nije igrala zajedno opet hvata priključak. U 50-oj stiže na samo pogodak zaostatka 20:21. Imale su naše rukometašice i dva napada za izjednačenje, ali do njega tada na žalost nisu stigle. Ali nisu su se međutim ni predale. Dapače. Minutu i 45 sekundi do kraja čudesna Tea Pijević je kupila novu priliku obranom sedmerca Alini Grijseels i pogurala djevojke do super senzacije. Četrdeset i pet sekundi do kraja Kristina Prkačin napokon odapinje projektil s devet metara i osigurava nam izjednačenje. Njemice do kraja ne uspijevaju zabiti i Hrvatska je sretna i zadovoljna obilježila svoj prvi nastup u Areni. Po četiri pogotka zabile su Dora Kalaus i Ivana Dežić. Tri je u vrlo važnim trenucima dala bez promašaja Andrea Šimara. Junakinja dana ipak  je Tea Pijević s 15 obrana, od toga su dva bili sedmerci. Kod Njemica najbolja Emily Bolk s pet pogodaka. Za tri dana slijedi uzvrat u TUI Areni u Hannoveru.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *