Ponedjeljak , 1 lipnja 2020
Home / #ostani doma intervju

#ostani doma intervju

#ostanidoma – prof. Miljenko Rak: “Potrebno je duplo više vremena da se sportaši vrate u formu, nego što je bila pauza“

Nešto više od mjesec dana prošlo je od uvođenja karantene za sve građane pa tako i za sportaše. Puno je to vremena da bi se sačuvala forma i spremno dočekao nastavak natjecanja, naravno, tamo gdje će ga biti. Zbog toga smo zamolili profesora Miljenka Raka, jednog od naših najboljih stručnjaka za tjelesnu pripremu sportaša, a trenutačno kondicijskog trenera hrvatske rukometne reprezentacije da nam kratko približi što se događa s tijelom sportaša tijekom izolacije, treninzima u kućnoj atmosferi, u skučenim uvjetima, bez pravog opterećenja. Podjednako važno je i pitanje koliko će im vremena objektivno trebati da dostignu formu za eventualni nastavak natjecanja, a pri tome ne ugroze svoje zdravlje i riskiraju ozljede. Razmišljanja prof. Raka su sljedeća: „Jedan tjedan neće spustiti formu ni jednog sportaša. Uz lagano održavanje, on će moći nastaviti sezonu kao da nije imao pauzu. Tako smo manje – više svi razmišljali na početku karantene korona virus (COVID-19). Ali, kad je postalo izvjesno da će ta pauza potrajati duže, a naša je želja bila da kod igrača ne dođe do dramatičnog pada forme, odnosno da se mora raditi u improviziranim uvjetima, na zahtjev izbornika Line Červara i sportskog direktora Igora Vorija napravio sam jedan učinkovit individualni program  za pomoć igračima s novim ciljem, mnogima doduše dalekim i gotovo u magli – Svjetskim prvenstvom u Egiptu. Pri tome smo razmišljali u skladu s onom narodnom „snaga koja nema cilj, majka je lijenosti“.

Više »

#ostanidoma – Igor Karačić: “Proći ćemo na OI i napasti treće zlato“

Poljska je među prvim europskim zemljama odlučila zaustaviti svoja rukometna prvenstva i proglasiti prvacima ekipe koje su u tom trenutku bile vodeće ne ljestvici. Drugim riječima, to znači da su po još jedan naslov pored svog imena mogli upisati VIVE Kielce u muškoj i  Perla Lubin u ženskoj konkurenciji. Sastav iz Kielcea imao je naime tri boda više od Wisle iz Plocka, jedan susret manje, ali i pobjedu u gostima u međusobnom susretu. Perla je pak bila četiri boda ispred Zaglebia i za Poljake tu dilema nije bilo. Oni će sljedeće sezone biti njihovi predstavnici u Ligi prvaka.

Više »

#ostanidoma – Marin Šego: “Veselio sam se Ol ove godine, ali nema veze, bit ću spreman i 2021.“

Tih, samozatajan, često junak iz sjene, na prvi pogled čak dalek, nekomunikativan. U stvarnosti zapravo čista suprotnost. Izuzetno pristojan, sjajno odgojen mladić, koji je beskrajno posvećen rukometu, obitelji i prijateljima.   Nakon sjajne role na Europskom prvenstvu na vratima hrvatske rukometne reprezentacije i osvojenog srebra, vratio se svom Montpellieru, supruzi i troje djece te praktički nestao iz vidokruga medija. Takav je uostalom oduvijek bio, neovisno o tome je li bio prvi igrač susreta ili cijelog natjecanja.

Više »

#ostanidoma – Ivana Kapitanović & Tea Pijević: Filmski bijeg iz Francuske

Život ponekad piše čudne priče. Sport također. Jedna takva upravo se stvara posljednjih mjeseci. Ivana Kapitanović i Tea Pijević, sjajan su vratarski tandem hrvatske ženske rukometne reprezentacije. Jedna je sezonu počela u Metzu (Francuska), druga u Lokomotivi. Viđale su se i družile samo tijekom okupljanja i utakmica reprezentacije. A onda iznenadna ozljeda Laure Glauser koja je s Ivanom Kapitanović činila vratatarski par Metza, otvorila  je vrata najboljeg francuskog kluba Tei Pijević. I tako su se dvije bliske prijateljice, dvije Dalmatinke, sasvim neočekivano spojile, i postale „konkurencija“, one će reći „poticaj“ jedna drugoj, ne samo u reprezentaciji nego i u klubu. Ovih dana su u Hrvatskoj, i upravo su završile dvotjednu samoizolaciju nakon doslovno bijega iz Francuske koji bi mirne duše mogao na filmsko platno. Kako i zbog čega, otkrit ćete u nastavku, ali i pročitati kako se trenira i živi u Francuskoj, po čemu su bolji od ostalih, kakvi su im planovi…

Više »

#ostanidoma – Nenad Šoštarić: “EURO je cilj, duboko vjerujem da dolaze bolji dani za hrvatski ženski rukomet“

Croatia - Iceland, Women'EHF Euro 2020 qualifiers Trebao je imati još dva kola kvalifikacija za Europsko prvenstvo s Francuskom  koje potkraj godine zajednički organiziraju Danska i Norveška, i  vjerojatno biti korak bliže cilju koji je postavio sa svojim rukometašicama, ali je korona imala druge planove i sve poremetila. Ali to ga nije izbacilo iz ritma. Brzo se prilagodio surovoj stvarnosti. I dalje je u rukometu gotovo cijeli dan. Izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije Nenad Šoštarić, ujedno i trener Lokomotive podijelio je s nama svoju dnevnu rutinu, ali i razmišljanja o svemu što čeka reprezentaciju, hrvatski rukomet, klub. Rječit, zanimljiv, ponekad bolno iskren i direktan. Takav je oduvijek, i pravi užitak bio je razgovarati s njime. Izborniče, kako ste, kako prolaze korona dani?

Više »

#ostanidoma – Lino Červar: “Spreman sam voditi Hrvatsku u Tokiju 2021.“

Korona virus ne popušta. I dalje jako i ozbiljno utječe na naše živote. Zatvorenost u vlastite zidove, nemogućnost normalne ljudske komunikacije, prekid svih, pa i sportskih aktivnosti, nije lako podnijeti. Posebno je teško kreativcima. Njihov nemirni duh nije navikao na okove, sputavanja, zabrane. Tako se ovih dana osjeća i hrvatski rukometni izbornik Lino Červar. Zatvoren u vlastitom stanu, broji dane koji izuzetno sporo prolaze. Normalnog života nema  na vidiku, utakmica posebno. Ali svjestan je da osim mirovanja nema drugog izbora. Životi i zdravlje sada su najvažniji. Što radi, čime se bavi ovih dana, kako gleda na mogućnost nastavka sportske i rukometne sezone, odgodu Olimpijskih igara, mogući povratak Manuela Štrleka u reprezentaciju, općenito o životu. O svemu tome razgovarali smo s hrvatskim izbornikom, svjesni da će nam trebati malo više prostora i vremena jer s Linom nikada nije dosadno.

Više »