Ponedjeljak , 1 lipnja 2020
Home / Naslovna

Naslovna

EHF: Određeni šeširi za ždrijeb Europskog prvenstva rukometašica 2020.

Izvršni odbor Europske rukometne federacije (EHF) odredio je potove (šešire) za ždrijeb Europskog prvenstva rukometašica koje zajednički organiziraju Danska i Norveška, od 03. do 20. prosinca ove godine. Kao što je poznato, EHF je nedavno zbog pandemije korona virusa (COVID-19) donio odluku da se otkaže nastavak kvalifikacija (odigrana su samo dva kola), a nastup na  Europskom prvenstvu određen je na osnovu poretka na Europskom prvenstvu 2018. godine. Hrvatska reperezentacija tada je 16-ta na i na osnovu tog plasmana osigurala je nastup na Europskom prvenstvu 2020. godine, odnosno  svrstana je u četvrti pot(šešir) za ovaj ždrijeb. Uz naše reperzentaciju tu su još Slovenija, Poljska i Češka. Evo svih potova(šešira) : POT 1: FRANCUSKA, RUSIJA, NIZOZEMSKA, RUMUNJSKA POT 2: NORVEŠKA, ŠVEDSKA, MAĐARSKA, DANSKA POT 3: CRNA GORA, NJEMAČKA, SRBIJA, ŠPANJOLSKA POT 4: SLOVENIJA, POLJSKA, ČEŠKA, HRVATSKA Ždrijeb Europskog prvenstva 2020. godine održat će se 18. lipnja u 11.00 sati u Beču. Unaprijed je određeno da će Danska kao domaćin svoje susreta igrati u Herningu i biti smještena u skupinu A. Norveška će pak nastupati u Trondheimu u skupini D. Švedska je svsrtana u skupinu C i igrat će u Fredrikshavenu, a Nizozemska će biti u skupini C i nastupati  u Trondheimu. Sustavom natjecanja predviđeno je da po tri najbolje ekipe iz svake od četiri skupine osiguravaju prolazak dalje. Pri tome se spjaju skupine A i B, odnosno C i D. Domaćini drugog kruga prvenstva su Herning i Trondheim. Završnica se igra u Oslu.

Više »

EHF: Kalendar europske muške sezone 2020./21.

Men’s EHF EURO 2020 Sweden, Austria, Norway - Preliminary Round - Group A, Croatia - Montenegro, Stadhalle Graz, Graz, Austria, 09.1.2020, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff Premda se još nisu stišali brojni prosvjedi i nezadovoljstvo odlukom Izvršnog odbora Europske rukometne federacije (EHF), da otkažu sva natjecanja osim završnica Lige prvaka u ženskoj i muškoj konkurenciji, čelni ljudi europskog rukometa, već su napravili kalendar nove europske klupske sezone. Kao što je već poznato, europski kupovi doživjet će brojne promjene, i zahtijevat će od klubova iznimna financijska sredstva, ali i igračke snage da sve izdrže. 

Više »

IHF: Olimpijske kvalifikacije za Tokio u ožujku 2021. godine

Nakon što je Europska rukometna federacija (EHF) napravila svoj kalendar natjecanja za završetak ove i sljedeću sezonu, Svjetska rukometna federacija   objavila je termine olimpijskih kvalifikacija za Tokio, za  rukometašice  i rukometaše, odnosno Svjetska prvenstva mlađih dobnih uzrasta te rukometa na pijesku koja su otkazana zbog pandemije korona virusa (COVID -19), a trebala su se održati tijekom ljeta.

Više »

#ostanidoma – prof. Miljenko Rak: “Potrebno je duplo više vremena da se sportaši vrate u formu, nego što je bila pauza“

Nešto više od mjesec dana prošlo je od uvođenja karantene za sve građane pa tako i za sportaše. Puno je to vremena da bi se sačuvala forma i spremno dočekao nastavak natjecanja, naravno, tamo gdje će ga biti. Zbog toga smo zamolili profesora Miljenka Raka, jednog od naših najboljih stručnjaka za tjelesnu pripremu sportaša, a trenutačno kondicijskog trenera hrvatske rukometne reprezentacije da nam kratko približi što se događa s tijelom sportaša tijekom izolacije, treninzima u kućnoj atmosferi, u skučenim uvjetima, bez pravog opterećenja. Podjednako važno je i pitanje koliko će im vremena objektivno trebati da dostignu formu za eventualni nastavak natjecanja, a pri tome ne ugroze svoje zdravlje i riskiraju ozljede. Razmišljanja prof. Raka su sljedeća: „Jedan tjedan neće spustiti formu ni jednog sportaša. Uz lagano održavanje, on će moći nastaviti sezonu kao da nije imao pauzu. Tako smo manje – više svi razmišljali na početku karantene korona virus (COVID-19). Ali, kad je postalo izvjesno da će ta pauza potrajati duže, a naša je želja bila da kod igrača ne dođe do dramatičnog pada forme, odnosno da se mora raditi u improviziranim uvjetima, na zahtjev izbornika Line Červara i sportskog direktora Igora Vorija napravio sam jedan učinkovit individualni program  za pomoć igračima s novim ciljem, mnogima doduše dalekim i gotovo u magli – Svjetskim prvenstvom u Egiptu. Pri tome smo razmišljali u skladu s onom narodnom „snaga koja nema cilj, majka je lijenosti“.

Više »

#ostanidoma – Igor Karačić: “Proći ćemo na OI i napasti treće zlato“

Poljska je među prvim europskim zemljama odlučila zaustaviti svoja rukometna prvenstva i proglasiti prvacima ekipe koje su u tom trenutku bile vodeće ne ljestvici. Drugim riječima, to znači da su po još jedan naslov pored svog imena mogli upisati VIVE Kielce u muškoj i  Perla Lubin u ženskoj konkurenciji. Sastav iz Kielcea imao je naime tri boda više od Wisle iz Plocka, jedan susret manje, ali i pobjedu u gostima u međusobnom susretu. Perla je pak bila četiri boda ispred Zaglebia i za Poljake tu dilema nije bilo. Oni će sljedeće sezone biti njihovi predstavnici u Ligi prvaka.

Više »

EHF: Final 4 Lige prvaka nakon Božića?

Men’s EHF EURO 2020 Sweden, Austria, Norway - Preliminary Round - Group A, Croatia - Montenegro, Stadhalle Graz, Graz, Austria, 09.1.2020, Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff Europska rukometna federacija (EHF) najavila je novu moguću promjenu termina odigravanja Final 4 Lige prvaka za rukometaše. Prema novom planu, završni turnir u Koelnu mogao bi se igrati 28. i 29. prosinca ove godine. A to drugim riječima znači da će igrači trenirati i putovati punim intenzitetom u vrijeme božićnih blagdana.

Više »